Mnóstwo osób lubi zajadać się serem żółtym, ponieważ rewelacyjnie smakuje w zestawie z pieczywem, wędliną czy warzywami. Bywa, iż jest składnikiem sałatek, surówek, wykorzystuje się go też podczas przygotowania przekąsek oraz dań gorących. Oczywiście, w sklepach odnajdziemy mnóstwo rodzajów serów żółtych, posiadających rózmite, kształty, smaki i dodatki, ale bez wątpienia do najlepszych należą sery własnej roboty.

Po pierwsze, domowe sery są zdrowe, gdyż nie zawierają żadnych konserwantów czy ulepszaczy, w związku z czym są bezpieczne również dla najmłodszych, którzy zwykle  bardzo je lubią. Warto zwrócić uwagę na to, że ich są pulchne, dobrze się je kroi czy trze na tarce i dlatego możemy je wykorzystywać do przygotowania każdej potrawy. Ponadto, ich przygotowanie jest bardzo proste, nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga kupna drogich produktów, co jest o tyle ważne, że ser żółty w sklepie najczęściej kosztuje co najmniej 25 zł/kg, a gdy mówimy o serach dziurawcach to ich cena oscyluje nawet w granicach 30-35 zł/kg. Nie zapominamy także o tym, że ser robiony samodzielnie w domu ładnie pachnie, posiada wspaniały aromat i wręcz rozpływa się w ustach. Poza tym nie wysycha szybko ani się nie kruszy, co niestety jest dosyć częstą wadą kupionych wyrobów, które nierzadko są jeszcze przesolone lub nawet kwaśne.

Przepis na ser żółty

Składniki:

  • 1,5 kg sera białego,
  • 1, 5 mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej,
  • 0,5 kg margaryny,
  • kminek (ewentualnie).

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności należy zagotować mleko. Kolejno należy dodać ser biały, rozkruszyć i zagotować. Po zagotowaniu ser zrobi się gumiasty i mogą pojawić się na nim grudki, które należy rozdrobnić. Po zagotowaniu masę serową przekładamy na tekturową pieluchę lub sito. Mieszamy, ażeby odcedzić jak najwięcej płynu. W dalszym etapie do miski, dodajemy margarynę, sól, jajka i ocet. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki, ponieważ im bardziej masa będzie miała gładszą konsystencję, tym ser będzie lepszy. Kolejno dodajmy odciśnięty ser i ewentualnie wsypujemy trochę kminku, jeżeli go lubimy. Następnie masę wrzucamy do garnka, dodajemy trochę sody i podgrzewamy, przy czym cały czas energicznie mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Przelewamy ser do butelek po wodzie, w których zastyga po ok. godzinie. Rozcinamy butelki, wkładamy go do lodówki. Rewelacyjnie smakuje na drugi dzień, chociaż też można go spożywać zaraz po zastygnięciu.